Woda z jonizatora ma strukturę heksagonalną.

Woda Kangen ma 3x mniejsze klastry 5 do 6 cząsteczek wody na klaster. Dzięki temu szybciej przenika przez ścianki komórek i mocniej je nawadnia oraz dostarcza więcej wartości odżywczych. Dzięki zmniejszonym klastrom szybciej usuwa toksyny i odpady powstałe w procesie metabolizmu. Dzięki czemu komórki i nasze ciało lepiej funkcjonują i są zdrowe. Woda ma najlepsze działanie zaraz po wypłynięciu z jonizatora. Wówczas jej parametry są optymalne.
Kalstry wody normalnej takiej jak woda osmotyczna, oczyszczana, destylowana, woda ze studni, butelkowane i inne napoje gazowane ma klaster składający się z 16 do 18 cząsteczek wody. Ze względu na swój rozmiar przenikają one dużo wolniej do komórek w ciele.

Badania naukowe w Japonii wykazały następujące właściwości wody Kangen:
